Pension

Information om ppm och pensionen

Pensionsspara

Att pensionsspara privat är helt upp till var och en. Det är alltså man själv som ansvarar för hur mycket man ska spara, hur tidigt man börjar sparar och således hur mycket man kommer kunna få i slutlig pension. Man brukar tala om många bäckar små och i fallet sparande så kan det vara extra sant. Lyckas man få tillräcklig avkastning på sina slantar över en lång tidshorisont så kan pengarna växa rejält. Men precis som all annan form av investering eller placering så medför detta en risk som man ska vara medveten om. Man ansvarar själv för sitt sparande och bör alltid vara medveten om vilken risk man tar med respektive sparform.

Hur väljer man sparform?

Om man inte är insatt i olika former av sparande så kan det verka som en uppsjö av olika alternativ. De vanligaste sparformerna är som du säkert hört talats om sparkonto med fast ränta, fonder och aktier. Fonder finns det många varianter på så som aktiefonder, hedgefonder osv. Beroende på fondens typ så medför det olika hög risk. Om du är osäker på hur du ska placera dina pengar så bör du rådfråga din bank om olika placeringsalternativ och hur riskbilden respektive avkastningsmöjligheterna ser ut.

Hur länge ska man spara?

En tumregel brukar vara att ju tidigare man börjar spara och därmed får en längre tidshorisont för sitt sparande desto bättre. Det finns självklart undantag men risken minskar ju längre tidshorisont man placerar pengarna med tanke på att sannolikheten att man ska vara med om en uppgång och inte bara nedgång ökar. Börsen går som bekant upp och ner i cykler och lyckas man köpa på toppen men samtidigt placerar över en väldigt lång period så kanske pengarna lyckas öka och växa efter en tid trots en tidig nedgång. Men som sagt, det finns inga garantier och det är upp till en själv att ansvara och bestämma hur pengarna ska placeras.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)